20 pitanja – da li je preduzetništvo za vas

Radite već neko vreme za svog poslodavca, i mislite da možete mnogo bolje i više da postignete i zaradite ako biste radili za – sebe. Ali, osim volje i ideje (i početnog kapitala) potrebno vam je i još mnogo toga. Kako da znate da li ste spremni da se upustite u preduzetništvo?

Sajt Inc.com predlaže da ohrabrite sebe uz pomoć ovih 20 pitanja.

1. Da li znate šta je to što želite da stvarate, poboljšate, “izgradite”?

2. Da li imate pouzdan izvor primanja? Kako ćete se finansirati dok sve svoje vreme, napore i znanja ulažete u svoj biznis?

3. Da li imate jaku poslovnu mrežu? Da li imate bar jednu osobu koju možete da pitate za savet, za kritiku, za potencijalne preporuke klijenata? Ovo je ključno.

4. Da li ste do sada stavili na test svoju radnu etiku? Kako se ponašate kada imate slobodu da radite kada hoćete i šta hoćete, kada je posao u pitanju?

5. Kolika je vaša ušteđevina? Da li je to dovoljno da vas spase ako nešto krene po zlu? Šta će biti vaš plan B?

6. Da li ćete imati posla narednih nekoliko meseci, kada se upustite u preduzetničke vode? Da li vas čekaju neki projekti?

7. Koji su vaši dugoročni ciljevi? Odgovor ne mora da bude savršen, ali trebalo bi da se zapitate šta je vaša najveća vizija?

8. Da li možete da budete marketar, da izvršavate posao i da budete računovođa? Ako ne možete da obavljate nekoliko oblasti svog biznisa, onda je bolje da prvo vežbate.

9. Da li imate mentore koje možete da pozovete ako vam bude bila potrebna pomoć? To je još jedna veoma bitna stavka. Nećete znati uvek kako da uradite nešto.

10. Kako zamišljate svoj dnevni raspored? Jednom kada svih 24 sata budu samo vaši, kako planirate da ih potrošite?

11. Sa kim možete da sarađujete da biste brže postigli ciljeve?

12. Koja će biti vaša marketinška strategija?

13. Da li imate “dokaz” da ljudi žele da sarađuju, rade sa vama?

14. Kako ćete da merite uspeh? Ako ste pokrenuli startap, kako ćete dokazati svojim investitorima da je njihov novac dobro i pametno uložen? Ako ste frilenser, na osnovu čega ćete proceniti svoju prvu godinu?

15. Koliko to zaista želite? Preduzetnički život nije lak, zato bi trebalo iskreno da se zapitate koliko to stvarno želite, i da li ste spremni da se odreknete nekih svojih zadovoljstava?

16. Koliko daleko ste spremni da idete da biste uspeli? Ovo pitanje ima veze sa prethodnim, ali više se odnosi na to gde je vaša “Ne” linija? Da li biste, na primer, bili spremni da se preselite u drugu zemlju?

17. Šta čitate i učite? Uvek budite u toku, stalno učite i saznajte nešto novo.

18. Koliko dugo možete skromno da živite?

19. Kako ćete da postavite prioritete na vašoj dnevnoj “to do” listi? Šta će biti vaši primarni ciljevi, a šta je to što ćete odložiti za kasnije?

20. Šta će da se desi ako doživite neuspeh? Da li ste spremni da prihvatite činjenicu da sve može da ispadne naopako, i da posle toga morate da se saberete?

Izvor: bizlife.rs
Originalni naslov:
20 pitanja koja bi trebalo sebi da postavite ako se pitate da li je preduzetništvo za vas

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: