Država najavila da neće biti kazni za propuste u primeni novih propisa

Na nedavno održanom vebinaru o primeni zakona o elektronskom fakturisanju predstavnici Ministarstva finansija su najavili da u određenom periodu od početka primene novih pravila koja se odnose na Sistem e-faktura neće biti kazni za one koji ne postupaju po propisu.

Naime, od 1. septembra 2024. za korisnike SEF-a počinje primena novih pravila koja se odnose na izdavanje e-faktura i evidentiranje obaveze za PDV, ali i potpuno nova obaveza evidentiranja prethodnog poreza.

Iako je samo evidentiranje propisano poslednjim izmenama Pravilnika o elektronskom fakturisanju, način obračuna i plaćanja PDV je propisan Zakonom o PDV koji se nije menjao.

U tom pogledu obveznici PDV koji pravilno izvrše obračun i plaćanje PDV, a eventualno naprave neku grešku u unošenju tih podataka na SEF mogu očekivati da će im poreski organi bar neko vreme gledati kroz prste.

I prošle godine je izmenama Pravilnika o elektronskom fakturisanju bilo rešeno da se eventualni propusti u prvih 6 meseci primene neće sankcionisati. Slično se očekuje i sada.

U svakom slučaju ne treba oklevati u ovladavanju svim novim izmenama i pravovremenoj pripremi za njihovu primenu, jer svako odlaganje brzo prođe.

Izvor: pdv.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: