Donet je Pravilnik o oslobođenju od poreza na kapitalni dobitak

Ministar finansija konačno je doneo Pravilnik o oslobođenju od poreza na kapitalni dobitak ostvaren prenosom autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine (u nastavku: Pravilnik), koji je objavljen u Službemom glasniku RS broj 71/24, od 16. avgusta 2024. godine, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, tj. 24. avgusta 2024. godine.

Po osnovu unosa autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine kao nenovčanog uloga u kapital pravnog lica postoji predmet oporezivanja porezom na kapitalne dobitke u skladu sa članom 72. Zakona o porezu na dohodak građana (u nastavku: Zakon), pod pretpostavkom da ne može da se primeni neko poresko izuzimanje iz člana 72a Zakona npr. da je fizičko lice pre prenosa imalo u svom vlasništvu to pravo najmanje deset godina.

Odredbom člana 79b Zakona, koji je u primeni od 1. januara 2022. godine, propisano je pravo na poresko oslobođenje po osnovu unosa autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine kao nenovčanog uloga u kapital rezidentnog privrednog društva, kao i gubitak prava na ostvareno poresko oslobođenje po ovom osnovu.

Kapitalni dobitak utvrđuje se na uobičajen način, s tim da ukoliko su ispunjeni uslovi za poresko oslobođenje (podnosi se poreska prijava na Obrascu PPDG-3R sa odgovarajućom dokumentacijom; ispunjenost uslova ceni Poreska uprava), Poreska uprava donosi rešenje kojim se utvrđuje pravo na poresko oslobođenje. Epilog je da se u tom slučaju ne plaća porez na kapitalne dobitke po osnovu tog prenosa u celosti. Ovo poresko oslobođenje je mogućnost (pravo), a ne obaveza fizičkog lica.

Treba imati u vidu da je moguće da obveznik koji je ostvario pravo na poresko oslobođenje, izgubi to pravo.

Upravo je Pravilnikom bliže propisano ostvarivanje prava na oslobođenje od poreza na kapitalni dobitak ostvaren prenosom autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, koja obveznik poreza na kapitalni dobitak u celosti unese kao nenovčani ulog u kapital privrednog društva rezidenta Republike Srbije, kao i gubitak prava na poresko oslobođenje, u skladu sa članom 79b Zakona.

Detaljna objašnjenja o ovom poreskom oslobođenju daćemo u časopisu Porezi i računovodstvo broj 9/24, koji je u pripremi.

Izvor: Poreska kancelarija Tatić

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: