Za razvoj 20 procenata nepovratnih sredstava

Program za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i one koji vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem meseca maja.

Razvojni program će biti otvoren u toku juna, najavila je Marija Stošković iz Sektora za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Ministarstva privrede.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima od čega su 4,4 bespovratna sredstva.

Privredna komora Beograda i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograda organizovale su 17.05.2016. godine predstavljanje Godine preduzetništva i programe koji se nude.

Stošković je navela da to praktično znači da se sistemski pristupilo objedinjavanju svih programa podrške malim i srednjim preduzećima sa nacionalnog nivoa.

Ministarstvo privrede je, dodala je, ponudilo četiri programa.

Jedan podrazumeva nefinansijsku podršku, odnosno edukaciju i obuku koja se sprovodi po celoj Srbiji, a tri programa su osmišljena kao finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

“To su program za nabavku opreme, za mala, mikro preduzeća i preduzetnike koji vode dvojno knjigovodstvo. Taj će poziv biti objavljen u toku sledeće nedelje, a drugi program je finansijska podrška početnicima, odnosno start ap programi za početnike i one koji tek planiraju da registruju svoj biznis”, rekla je Stošković. Taj program je već objavljen.

Pored toga, postoji i razvojni program koji je namenjen onima koji posluju duže od dve godine i on podrazumeva 20 odsto nepovratna sredstva države i 80 odsto sredstava Fonda za razvoj.

Kako je dodala Stošković, zainteresovani se sa svim detaljima i uslovima mogu upoznati na sajtu Ministarsva privrede ili www.godinapreduzetništva.rs.

Stošković je rekla da je jedan od uslova da preduzeća budu registrovana u APR i dodala da je za programe vlada veliko interesovanje, kao i da formiranje nove vlade neće uticati na programe niti predviđena sredstva i ciljeve koji se žele postići ovim programom.

Rukovodilac Centra za razvoj preduzetništva Privredne komore Beograda Maja Stošković rekla je da je primetno da je pristup izvorima finansiranja potreba i ključan problem sektora malih i srednjih preduzeća.

“Danas su ovde sve institucije koje u godini preduzetništva nude programe podrške finansijske i nefinansijske i pojedinačno će se predstaviti svi programi da bi se videlo ko sve može aplicirati”, rekla je Stošković.

Izvor: www.b92.net
Originalni naslov:
Godina preduzetništva: Oprema za MSP

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: