Uvećani nameti paušalnim poreskim obveznicima

Porez uvećan u rasponu do 50 do 150 procenata

Povećanje porezaU poslednje dve nedelje na adrese hiljada paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja, sa porezom uvećanim u rasponu oo 50 do 150 procenata.

Unija poslodavaca Srbije upozorila je na to da će takva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.

“Serviserima klima-uređaja u Beogradu i Vojvodini porez je povećan sto posto. Enormno povećanje zadesilo je i prevoznike u drumskom saobraćaju koji imaju kamione, kombije, takođe i zanatlije, sve koji se bave uslužnim delatnostima…”, kaže direktor UPS, Dragoljub Rajić.

Na primer, kako kaže, ako je zanatlija imao radnju s jednim zaposlenim, u zavisnosti od opštine, plaćao je mesečno na ime poreza i doprinosa od 27.000 do 43.000 dinara, a sada će plaćati dvostruko. Najgore je u siromašnim opštinama jer, iako je tamo porez bio manji, i cene usluga znatno su niže zbog niže kupovne moći.

“Mnogima od njih ne preostaje ništa drugo već da ugase legalne poslove i pređu u crnu zonu”, kaže Rajić, navodeći da su u Srbiji, od ukupnog broja privrednih subjekata, dve trećine paušalci koji ne ostvaruju godišnji promet veći od osam miliona dinara, i ne ulaze u sistem PDV-a.

Istovremeno, na terenu, u gradovima i opštinama Srbije ne radi se ništa da se smanji već visok nivo sive ekonomije i rada na crno, ocenjuje on, i napominje da se i dalje svakog dana preko carinskih prelaza ilegalno ulazi ogromna količina robe koja se distribuira crnim kanalima, čime se smanjuje promet firmama i radnjama koje legalno rade i plaćaju poreze, doprinose i desetina različitih naknada i taksa državi i lokalnim samoupravama.

Dok vladajuća struktura najavljuje novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut prosečno 400 do 500 odsto, zavisno od gradova i opština, podsećaju iz UPS-a. Upozoravaju na to da će ozbiljna posledica podizanja poreza na imovinu nastupiti u smanjenoj tražnji za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati zemlju i nepokretnosti sa ovako visokim porezima na imovinu u državi u kojoj stalno pada promet u trgovini, a kupovna moć je niska.

Izvor: Economy

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: