Ukinuto vanredno stanje, vanredne mere ostaju

Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa. To znači da nema više policijskog časa, ukida se angažman vojske u civilne svrhe, stariji mogu napolje, gradski prevoz u Beogradu počinje da radi od petka, a od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke. To ipak ne znači da se ukidaju i sve vanredne mere koje su donete zbog epidemije koronavirusa. Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku. Na snazi zabrana kretanja do 5 ujutru.

Za potvrđivanje odluke glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa proglašeno je 15. marta.

Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas, kao i angažman vojske u civilne svrhe.

Premijerka Ana Brnabić se u obraćanju na kraju sednice zahvalila svim građanima koji su poštovali mere i rekla da se neće stideti kada se sete ovog perioda i da Srbija ima razloga da se ponosi.

“Moći ćemo da se ponosimo kako smo se borili, koliko smo bili hrabri, kako smo na prvo mesto stavili ljudski život, ne politiku”, rekla je premijerka Brnabić.

Ona je istakla da se još ne može proglasiti pobeda, ali da smo blizu nje, i da je u ovom trenutku najvažnije da Srbija počne da radi uz sve mere opreza, kako bi se obezbedio brzi ekonomski oporavak i rast.

Premijerka je ranije danas tokom sednice rekla da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja.

Na početku sednice poslanik Dveri Boško Obradović izrazio je protest zviždanjem u pištaljku, nakon čega ga je obezbeđenje iznelo iz sale.

Ostaju neke mere

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Izvor: rts.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: