Raspored radnog vremena i rad vikendom

Članom 56 Zakona o radu definisano je sledeće:

“Poslodavac je dužan da obavesti zaposlene o rasporedu i promeni rasporeda radnog vremena najmanje pet dana unapred, osim u slučaju uvođenja prekovremenog rada.”

Ukoliko na primer, novi raspored radnog vremena uključuje i rad vikendom interesantno je da Zakon nije predvideo nužno uvećanje zarade za rad vikendom.

Zakon je definisao da svaki zaposleni mora imati nedeljni odmor koji se po pravilu koristi nedeljom, ali to može da bude i neki drugi dan.

Bitno je da zaposleni ima jedan ceo slobodan dan u nedelji (24h) koji se nadovezuje na 12h odmora ostvarenih posle prethodnog radnog dana (član 67 Zakona o radu).

Dakle, ukoliko zaposleni i dalje rade 40h u nedelji, odnosno ne ostvaruju prekovremene sate rada vikendom, onda ne postoji zakonski uslov za uvećane zarade za taj rad.

Iz kritičkog ugla gledano, a po informacija koje imamo i iz drugih zemalja gde ovo nije uobičajna praksa, smatramo da bi ovakva formulacija Zakona trebala da pretrpi izmene, zbog opšte društvene koristi, jer se dani vikenda (posebno rad nedeljom) ne mogu u celosti nadomestiti kroz slobodne dane u toku redovne radne nedelje (pon-pet).

S tim u vezi, poslodavac može zaposlenima samoinicijativno da isplaćuje bonus za rad vikendom kao neku vrstu kompenzacije, odnosno stimulacije za rad.

Marko
Marko Šukara, AKTIVA sistem

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: