Prestanite sanjati i pokrenite vlastiti posao

Lakše je sanjati nešto nego stvarno napraviti prvi korak. Pa ipak, potrebno je svega pet koraka kako biste svoju ideju o poslu napokon pretvorili u stvarnost…

1) Preduzmite bilo koji korak

Jedan od razloga zašto je tako teško započeti vlastiti posao leži u činjenici da to podrazumeva – puno posla. Pomisao je zastrašujuća jer u pravilu ne znamo odakle početi. Zapravo, počnite od bilo čega. Veliki problemi najlakše se rešavaju kada ih razlomite na nekoliko manjih koraka. Isto pravilo vredi i ovde.

Kada napravite barem jednu stvar, to će vam dati podsticaj da krenete na sledeći korak. Možete započeti s onim što vam je najzanimljivije i najlakše. To može biti razrada posla ili proizvoda, potencijalnih kupaca i sl. Koncept ne mora biti precizan ili potpuno realan, ali sama činjenica da ste ga počeli razrađivati daće vam podsticaj i uvid u jednostavne osnove s kojima možete krenuti već danas.

2) Pojednostavite i zaboravite na savršenstvo

Ako otvarate fast food restoran, možete se zabavljati izborom imena, lokacije, menija. Ali prva stvar o kojoj morate razmišljati je – hrana. Sve drugo je sporedno. Definišite šta je srž vašeg budućeg posla, konkretan proizvod ili uslugu i krenite od toga: šta je to, kakvu svrhu ima itd. Što bolje razumete srž proizvoda ili usluge lakše ćete definisati kome je potreban, gde bi ga i koja struktura kupaca želela potražiti (kupiti)…

3) Ne otkrivajte toplu vodu

Ne morate raditi nešto što možete pozajmiti ili unajmiti za nisku cenu. Na primer, ako planirate izraditi web stranicu, pre nego što se upustite u trošak možete pokušati s blogom. To će vam dati priliku da jeftino otkrijete ko su vaši prvi posetioci, da li ste na dobrome tragu i ako niste, šta možete popraviti.

4) Objavite ljudima da počinjete

Iako mnogi ne žele podeliti ovako važnu informaciju čak ni sa prijateljima kako ne bi “urekli” ideju ili rizikovali da im je neko ukrade, prednosti objave su višestruke. Prvo, na ovaj način ćete sami sebe najbolje osvestiti da ste nešto zaista započeli. Drugo, ljudi će verovatno s vama podeliti svoja mišljenja ili predloge o ideji ili će vam postaviti pitanja kroz koja ćete i sami otkriti imate li sve odgovore ili ste na neke važne stvari zaboravili. Ne treba posebno naglašavati podršku ili čak preporuku za kontakte koji vam mogu pomoći u realizaciji ideje.

5) Recite ljudima šta vam je potrebno

Čim ste informaciju o pokretanju vlastitog posla podelili s ostalima, recite im šta vam je potrebno za početak. Neko vam odmah može preporučiti dobrog programera, majstora, konsultanta ili marketinškog stručnjaka. Čak i ako to nisu prave adrese, na njima ćete možda dobiti dalje preporuke. Iznenadili bi se koliko je svet mali.

Jeste li učinili barem jedan od ovih koraka? Čestitamo, upravo ste započeli svoj vlastiti posao!

Izvor: www.savjetnikuspjeha.com

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: