Postupak zapošljavanja stranaca u Srbiji

Iako sve veći broj stranaca želi da radi u našoj zemlji, iskustva poslodavaca pokazuju da procedura nekada može da potraje i mnogo duže. Osim niskokvalifikovanih radnika koji su angažovani na gradilištima, na našem tržištu rada sve je više i visokoobrazovanih stručnjaka.

Zvanična procedura legalnog zapošljavanja stranih državljana podrazumeva odobren privremeni boravak i radnu dozvolu. Prvi papir izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, a drugi Nacionalna služba za zapošljavanje. Stranac koji želi da radi u Srbiji, mora najpre da podnese zahtev za odobrenje ili produženje privremenog boravka u Srbiji Ministarstvu unutrašnjih poslova prema mestu boravišta. To može da uradi i elektronskim putem preko portala e-uprave, s tim da ukoliko to radi iz inostranstva, to može samo ako je državljanin zemlje sa kojima Srbija nema vizni režim.

“Stranci koji dolaze iz zemlje sa kojom vizni režim postoji elektronski zahtev za boravak podnose pošto uđu u Srbiju sa važećom vizom D” – objašnjavaju u MUP.

Postupak kod NSZ, tvrde, traje u proseku 15 do 20, dok je zakonski rok za izdavanje rešenja 30 dana.

“Situacije u kojima se na izdavanje dozvole čeka duže od ovog roka su izuzetne i to samo onda kada poslodavac odnosno stranac, uz zahtev za izdavanje dozvole za rad, ne dostave potrebnu dokumentaciju, odnosno dokaze koji se prilažu uz zahtev, pa je potrebno voditi postupak njegove dopune. Svemu tome prethodi postupak regulisanja privremenog boravka ili pribavljanja vize za duži boravak” – kažu u NSZ.

Preporuka je da se poslodavac, kada odluči da angažuje strance, upozna sa procedurom i najavi nadležnima ako je reč o većoj grupi.

“Od 2020. dozvola se može izdati na osnovu vize D za duži boravak po osnovu zapošljavanja, čime je omogućeno da postupak regulisanja vize i izdavanja dozvole za rad teku paralelno, tako da stranac odmah po dolasku u Srbiju može da počne da radi, ukoliko je blagovremeno podnet zahtev za izdavanje dozvole za rad. Ne mora da čeka da bude odobren privremeni boravak” – objašnjavaju u Nacionalnoj službi.

Prošle godine u Srbiji je registrovano oko 12.000 stranih radnika, a sada se procenjuje da ih je duplo više. U Ministarstvu rada ističu da najveći broj dolazi iz Kine, Turske, Ruske Federacije i Indije.

Izvor: Novosti

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: