Poreska uprava Srbije na sve načine pokušava da poboljša naplatu poreza

Komšijskim dojavama pune kasu

Poreska uprava Srbije na sve načine pokušava da poboljša naplatu poreza pa čak i građane poziva da joj budu od pomoći.

Država godišnje gubi milijarde dinara zbog utaje poreza. Zato i ne čudi što je Poreska uprava pre nekoliko dana pokrenula novu aplikaciju “poreski alarm”. Građani su pozvani da prijave vlasnike kafića i radnji koji ne izdaju račune, gazde koji zapošljavaju radnike na crno, komšije koji imaju neregistrovane firme… Ovo, međutim, nije prvi pokušaj poreznika da državni budžet pune oslanjajući se i na cinkarenje. Jedina razlika je što ovog puta ne nude pare.

Bivši ministar finansija, Mlađan Dinkić, je 2005. godine organizovao kampanju čiji je slogan bio “Jedan poziv menja sve”. Za svaku prijavu trgovca koji ne izdaje fiskalne račune, koja bi se pokazala kao tačna, isplaćivana je nagrada od 500 dinara, što je tada iznosilo nešto više od šest evra.

Pre dve godine, Poreska uprava je pozvala građane da prikupljaju fiskalne račune i da na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv sive ekonomije i uspostavljanju finansijske discipline. Organizovana je i nagradna igra, a premija je bila automobil. Građani su dobijali i pegle, tostere, miksere… Poreska uprava je tada saopštila da je efekat nagradne igre bio 92 miliona dinara poreza, koji je naplaćen, dok je ukupan trošak njenog organizovanja bio oko dva miliona dinara.

Bivši direktor Poreske uprave Srbije, Ivan Simič, imao je još neke neobične metode za povećanje naplate poreza, pa je i na terenu proveravao ko ne izdaje fiskalne račune. Vlasnici jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu je čak poslao i pismo. Pošto je u njenom lokalu kupio pljeskavicu uz koju nije dobio fiskalni račun, obavestio je biranim rečima, da to nije lepo i da je važno plaćati poreze, jer se oni “koriste i za uređenje ulice u kojoj imate svoj lokal, za škole koje posećuju vaša deca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada lečiti”.

Nova direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, odlučila se za druge metode. Kaže da sigurno neće ići u terensku kontrolu po splavovima i noćnim klubovima, jer za te poslove, kako kaže, postoje nadležne službe i svako treba da radi svoj posao.

Od građana ne očekuje da znaju ko je prvi poreznik Srbije i kako izgleda, ali veruje da imaju korisne informacije koje će inspektorima pomoći da ostvare bolju naplatu poreza.

Ostaje još da se vidi da li će građani koji daju svoj doprinos i prijave razne zloupotrebe, biti zadovoljni ili će se ispostaviti da su uzalud cinkarili.

I susedi nagrađuju

Probleme sa naplatom poreza imaju i zemlje u regionu. Hrvatska poreska uprava već nekoliko godina organizuje nagradnu igru “Bez računa se ne računa”.

Glavni cilj kampanje i nagradne igre je da osvesti građane o važnosti uzimanja računa pri svakom plaćanju. Nije pravedno da neki plaćaju sve svoje obaveze prema državi, a da je drugi varaju i zapravo žive na račun poštenih i vrednih – navodi se u obrazloženju nagradne igre.

Izvor: www.novosti.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: