Otpisivanje obaveza po osnovu kamata usled zastarevanja

Entitet treba da ukloni finansijsku obavezu (ili deo finansijske obaveze) iz svog izveštaja o finansijskoj poziciji kada i samo kada je ona ugašena – to jest, kada je ugovorom određena obaveza ispunjena, otkazana ili je istekla.

Ukoliko je nastupila zastarelost potraživanja, a ne postoje čvrsti dokazi da će dužnik izmiriti obavezu dobrovoljno, shodno računovodstvenim pravilima, dužnik bi trebalo da obavezu ukine u korist prihoda. Ukoliko dužnik namerava da izmiri ovu obavezu, neće je otpisati. Ukoliko pak ne namerava, a obaveza je zastarela, u tom slučaju obaveza mora da se otpiše.

Sva potraživanja za koja zakonom nije određen neki drugi rok zastarelosti (tzv. opšti rok zastarelosti potraživanja) zastarevaju za 10 godina.

U slučaju obaveza po osnovu kamata može se primeniti član 372. Zakona o obligacionim odnosima gde stoji da se potraživanja povremenih davanja koja dospevaju godišnje ili u kraćim određenim razmacima vremena (povremena potraživanja), pa bilo da se radi o sporednim povremenim potraživanjima, kao što je potraživanje kamata, bilo da se radi o takvim povremenim potraživanjima u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je potraživanje izdržavanja, zastarevaju za tri godine od dospelosti svakog pojedinog davanja.

Zastarelost nastupa kad protekne zakonom određeno vreme u kome je poverilac mogao zahtevati ispunjenje obaveze (rok zastarelosti).

Prema odredbi člana 361. ZOO, zastarevanje počinje da teče prvog dana posle dospelosti obaveze tj. od momenta kada je dužnik pao u docnju.

Obaveza dospeva u onom momentu kada je ugovorom ili na drugi način predviđena obaveza njenog izmirenja (valuta plaćanja).

Prema odredbi člana 362. ZOO, zastarelost nastupa kada istekne poslednji dan zakonom određenog vremena.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: