Objavljeno korisničko uputstvo za podnošenje u elektronskom obliku poreske prijave na obrascu PPDG-1S

Na internet stranici Poreske uprave objavljeno je Korisničko uputstvo za podnošenje u elektronskom obliku poreske prijave za utvrđivanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samooporezivanjem na prihode od samostalne delatnosti na Obrascu PPDG-1S.

Ovo korisničko uputstvo namenjeno je obveznicima poreza na prihode od samostalne delatnosti koji obračunavaju porez i pripadajuće doprinose na stvarni prihod samooporezivanjem i Poreskoj upravi podnose poresku prijavu na Obrascu PPDG-1S – Poreska prijava za utvrđivanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samooporezivanjem na prihode od samostalne delatnosti (PPDG-1S).

Od 1.1.2017. godine Poreska prijava PPDG-1S podnosi se u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Ako poreska prijava sadrži nedostatke u pogledu formalne ispravnosti, Poreska uprava u elektronskom obliku obaveštava podnosioca prijave o nedostacima. Po dobijanju obaveštenja podnosilac prijave je dužan da otkloni identifikovane nedostatke i podnese tako ispravljenu poresku prijavu. Ispravljena poreska prijava ne smatra se izmenjenom poreskom prijavom.

Poreska prijava smatra se podnetom kada Poreska uprava potvrdi formalnu ispravnost iskazanih podataka, dodeli broj prijave, broj odobrenja za plaćanje poreza samooporezivanjem i pripadajućih doprinosa na odgovarajuće uplatne račune i u elektronskom obliku o tome dostavi obaveštenje podnosiocu poreske prijave.

Korisničko uputstvo daje instrukcije za podnošenje PPDG-1S i to:

  • Način unosa podataka u Poresku prijavu PPDG-1S,
  • Veza između osnova za podnošenje prijave, vrste poreske obaveze, obračunskog perioda, datuma dospelosti za podnošenje prijave i obaveze podnošenja poreskog bilansa (tabelarni prikaz) i
  • Primeri za podnošenje prijave PPDG-1S.
Korisničko uputstvo u PDF formatu možete preuzeti ovde. Korisničko uputstvo

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: