Neverbalna komunikacija na razgovoru za posao

Na razgovoru za posao nije važno samo šta ćete reći, nego i kako ćete se ponašati, a upravo je to ono na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju.

Neverbalna komunikacija često može imati veći uticaj na tok i rezultat razgovora za posao nego ono što je rečeno. Uostalom – potencijalni poslodavac o vama već dosta zna, bar kada su u pitanju informacije vezane za vaše obrazovanje, veštine, iskustva i slično.

Međutim, posao ne dobijaju informacije i diploma, nego osoba, a od toga kako se ponašate i način na koji reagujete u određenim situacijama.

Evo kako određeni znaci neverbalne komunikacije deluju na sagovornika u razgovoru za posao.

osmehZa početak – osmeh

Na samom početku razgovora veoma je važno da se nasmejete, jer ćete na taj način pokazati da nemate tremu, da ste opušteni i srećni što se nalazite tu gde ste, odnosno na razgovoru za posao baš u toj kompaniji.

Naravno, potrudite se da taj osmej ne izgleda veštački i usiljen, a ako je potrebno – neko vreme pre intervjua provežbajte kod kuće ispred ogledala.

snažan stisak rukeSnažan stisak ruke

Prilikom upoznavanja i na samom početku razgovora uglavno ćete se rukovati sa potencijalnim poslodavcem. Upravo je to još jedna od prilika da pokažete da se ne bojite i da ste samouvereni.

Važno je da stisak ruke bude dovoljno jak i čvrst ako želite da odate utisak osobe koja je spremna da se suoči sa bilo kakvim poslovnim izazovima i da ste pritom sigurni u sebe i svoje veštine.

Ako prilikom rukovanja prejako ili preslabo stisnete ruku možete delovati kao da ste nervozni ili da se ne osećate najbolje.

kontakt očimaKontakt očima

Jedan od najočiglednijih pokazatelja vašeg samopouzdanja jeste način na koji gledate sagovornika. Trebalo bi da dok razgovarate sagovornika gledate u oči, jer je skretanje pogleda ili gledanje u pod samo znak da ste nesigurni, što vam sigurno ne ide u korist prilikom razgovora za posao.

Takođe, nemojte “buljiti” u jedan deo lica (ili tela) sagovornika, nego se potrudite da vaš pogled bude spontan.

držanjePoložaj tela

Kada sednete – izbegavajte da prekrstite noge, jer na taj način fizički postavljate “zid” između vas i sagovornika. Takođe, ako ne želite da odate utisak da vam je dosadno i da vas ne interesuje tema razgovora u kom učestvujete – nemojte prekrštati ruke.

Način na koji sedite takođe može da pokaže kako se osećate u tom trenutku. Kako biste izgledali što profesionalnije važno je da sedite uspravno, sa ramenima povučenim unazad jer takvo držanje pokazuje da ste vi osoba od poverenja u svakom smislu. Naravno – potrudite se da ne izgledate ukočeno i veštački – jer ćete samo pokazati da vam je neprijatno i da želite što pre da odete i opustite se.

nervozni pokretiNervozni pokreti

Nervoza, nesigurnost i neprijatnost mogu se manifestovati kroz pokrete koje vi ne prijećujete, ali vaš sagovornik bi veoma lako mogao da ih prepozna. U pitanju je način na koji dodirujete svoje lice, grlo, nos, usta ili uši dok razgovarate sa sagovornikom. Upravo zato je najbolje da izbegnete ove pokrete i jednostavno smirite ruke.

Izvor: kursevi.edukacija.rs | 2.11.2016. | slike preuzete sa sajta beleske.com

POVEZANE VESTI:

Kako treba da se ponašate na poslu

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: