Moguće reakcije na uvećano paušalno rešenje?

Šta se dešava kada Vam stigne uvećano paušalno rešenje, odnosno rešenje za paušalni porez?

Pre svega, septembar je, i postoji velika mogućnost da ćete baš u ovom mesecu dobiti novo rešenje. Tako govori iskustvo iz prethodnih godina: prošlog septembra (2014), ljudima koji se bave IT-jem stiglo je poprilično uvećano rešenje (od 50 do 100%), a ove godine se isto dešava sa nekim zanatlijama, odnosno majstorima koji rade kućne popravke, građevincima i sličnim delatnostima. Ovde ćete čuti neke alternative kako to možete da rešite, odnosno koje su to opcije koje možete da iskoristite.

Prvi, najrigorozniji vid je da ugasite firmu, odnosno svoju preduzetničku radnju, tako što ćete otići u Agenciju za privredne registre (onu u kojoj ste je registrovali), dati 1.200 dinara, popuniti papir i sasvim nestati iz preduzetničkog života.

Drugi vid, donekle sličan prvom, jeste taj da se firma zamrzne, odnosno da se delatnost više ne obavlja u nekom periodu, bio on određen na nekoliko meseci ili neodređen (do sledeće prijave). I prva i druga opcija Vam pružaju mogućnost da Vas dalje ne zadužuju, u smislu da nemate nikakve dodatne obaveze, nego samo one koje ste imali do tog trenutka.

Treća opcija je najpoželjnija i svakako je preporučujem kakvo god rešenje došlo (bilo uvećano ili ne), a u pitanju je mogućnost žalbe. Vi imate pravo da se, u roku od 15 dana od kada Vam stigne rešenje, žalite na isto, usmeno ili pismeno. Predlažem pismenu žalbu, jer se u praksi često dešava da poreski referent ne postupi po dogovoru, odnosno usmenoj žalbi. U tom slučaju, Vi nećete imati nikakav dokaz da ste se žalili, pa je žalbu najbolje podneti pismeno i imati dokaz da je podneta preko pisarnice. U tom slučaju, poreskog referenta je dovoljno samo obavestiti. Žalbu podnosite jer imate objektivne razloge (loše tržišno stanje, bolest, opao Vam je posao i sl.), koje sve treba navesti i, još jednom, podneti ih pismeno.

Četvrta opcija je opcija promene pravnog oblika, odnosno prelaska iz preduzetničke radnje u društvo sa ograničenom odgovornošću, a ona ima podjednako i svojih prednosti i svojih mana. Ovo je malo složeniji proces i nije jednostavan kao prethodna tri. Moraju se podneti dodatni papiri, dobićete društvo sa ograničenom odgovornošću i novog referenta i treba da vodite dvojno knjigovodstvo koje do sada niste vodili kao paušalni preduzetnik. S druge strane, prednost je što ćete imati predvidljive poreske obaveze, u smislu – kolika Vam je dobit, tolike će Vam biti poreske obaveze. Međutim, gubite jednu od najvećih prednosti paušalnog oporezivanja: podizanje novca bez pravdanja. Ne morate biti po automatizmu u PDV-u, to samo zavisi od prometa, gde je 8 miliona granica.

Peta opcija je gašenje postojećeg preduzetnika i otvaranje nove preduzetničke radnje, koja će od samog početka biti opredeljena za jedan od dva načina na koji se vode knjige. Oba načina određuju se tako da Vaša dobit utiče na to koliki će Vam biti porezi, što znači da nećete imati „odokativnu“ metodu kao kod paušalnog načina, nego će Vaša predviđanja i kasniji krajnji rezultat odrediti koliko ste Vi državi dužni.

Autor: Milan Trbojević

Izvor: ft1p.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: