Milijardu dinara bespovratno: Ministarstvo raspisalo javni poziv preduzetnicima

Ministarstvo privrede raspisalo je danas dva javna poziva na osnovu kojih će privrednim subjektima biti na raspolaganju milijardu dinara bespovratno.

Raspisani su javni pozivi za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte i za početnike u poslovanju, koji će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ministarstvo je u okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini opredelilo 850 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Reč je o kombinaciji granta koji čini do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Za početnike u poslovanju ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, odnosno do 40 odsto ukupne investicije za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava, dok će se preostali iznos finansirati iz kredita Fonda.

Inače, Ministarstvo privrede je u budžetu za 2020. godinu obezbedilo tri milijarde dinara za tri programa – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme. Programom podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku nove opreme u 2020. godini, ministarstvo je obezbedilo čak dve milijarde dinara za bespovratna sredstva, a javni poziv za partnere u sufinansiranju odnosno banke i lizing kompanije objavljen je prošle nedelje.

Ministarstvo će po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora raspisati i javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

Program koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto neto vrednosti opreme, 70 odsto te vrednosti finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Izvor: b92.net

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: