Kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja na manifestacijama

Inspektori Poreske uprave Republike Srbije kontinuirano sprovode brojne kontrole evidentiranja prometa preko elektronskih fiskalnih uređaja u skladu sa propisima koji se odnose na novi model eFiskalizacije.

Ovim kontrolama, tokom ove godine, obuhvaćeni su i obveznici koji su uzeli učešće na brojnim turističkim, kulturno-umetničkim, gastronomskim i sajamskim manifestacijama.

Kontrolama su, između ostalih, obuhvaćene manifestacije u Beogradu – “Beogradska zima”, “Burger fest”, “Beer Fest”, “Music Week”, “BG Noćni market”, kao i sajmovi automobila, knjiga i kozmetike, Kačarevu – “Slaninijada”, Turiji – “Kobasicijada”, Novom Sadu – Sajam knjiga, Međunarodni poljoprivredni sajam, Festival vina “Interfest”, Erdeviku – “Kulenijada”, Temerinu – “Pasuljijada”, Vrnjačkoj Banji – “Love Fest”, Zrenjaninu – “Dani piva”, Valjevu – “Tešnjarske večeri”, Guči – “Sabor trubača” i Nišu – “Nišville Jazz Festival”.

Izvršene su 102 kontrole prometa preko fiskalnih uređaja i zbog utvrđenih nepravilnosti neizdavanja fiskalnih računa u 66 slučajeva izrečena je zakonska mera zabrane obavljanja delatnosti (64,71%).

Samo u toku proteklih vikenda, na vrlo posećenim manifestacijama poput Sabora trubača u Guči, Nišvilu u Nišu, Tešnjarskim večerima u Valjevu i Danima piva u Zrenjaninu izvršeno je 19 kontrola i tom prilikom, usled utvrđenih nepravilnosti u 16 slučajeva izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti. U Guči i Valjevu zatvoreno je po pet objekata, u Zrenjaninu četiri i u Nišu dva.

Poreska uprava, zahvaljujući alatima novog modela fiskalizacije, raspolaže sa svim neophodnim podacima o prometu u realnom vremenu na svakoj maloprodajnoj lokaciji u Republici. Na taj način, uz primenu analize rizika i ciljanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilnost kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Stoga, pozivamo obveznike fiskalizacije da poštuju poreske propise, koji regulišu izdavanje fiskalnih računa prilikom prometa roba i usluga i na taj način izbegnu nepotrebne kontrole i kazne.

Izvor: Poreska uprava

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: