Kontrola poslovanja ekskluzivnih restorana i splavova u Beogradu

Poreska uprava je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 20. jula 2015. godine, objavila sledeću vest:

Kontrola poslovanja ekskluzivnih restorana i splavova u Beogradu

U cilju suzbijanja sive ekonomije i jačanja fiskalne discipline, u prethodna tri dana vršene su provere poslovanja 9 ekskluzivnih restorana i noćnih klubova-splavova u Beogradu. Predmet provera su pored evidentiranja prometa preko fiskalne kase bili i provera radnopravnog statusa zatečenih lica i popis zaliha dobara odnosno upoređivanje zatečenog stanja po popisu sa knjigovodstvenim stanjem.

Provere su još u toku, a dosadašnji rezultati ukazuju da vlasnici ugostiteljskih objekata i dalje ne poštuju propise izbegavajući obavezu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa čime znatan deo gotovog novca iz prometa ostaje u sivoj zoni. S tim u vezi, biće izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti i pokrenut postupak za utvrđivanje prekršajne odgovornosti za osam privrednih subjekata.

Uočeno je i da određena lica stavljaju u promet akcizne proizvode koji nisu obeleženi akciznim markicama i za koje ne poseduju verodostojnu dokumentaciju o poreklu. Kod jednog lica – vlasnika jednog od ekskluzivnih lokala koji su kontrolisani, zatečena su i oduzeta alkoholna pića nabavljena na „crnom tržištu“ bez akciznih markica i protiv istog je u toku postupak za utvrđivanje postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda. Poreska policija proverava i osnovanost za podnošenje još tri krivične prijave zbog krivičnog dela poreske utaje, s obzirom na to da je oduzet dokazni materijal o „crnom“ prometu koji nije evidentiran kroz fiskalnu kasu i na koji nije plaćen porez.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: