Kafići neće menjati ime, ali kafe picerije da

Imena svojih objekata će morati da menjaju samo oni ugostitelji u čijem se nazivu nalazi više od jedne delatnosti, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da od 15. aprila počinje da se primenjuje Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti koji predviđa da postojeći i novi vlasnici ugostiteljskih objekata neće moći da koriste više naziva delatnosti.

Kako se navodi, taj pravilnik otklanja tehničku grešku u odredbi člana 67. Zakona o turizmu gde je izostavljeno “više od jedne vrste” kod objašnjenja da poslovno ime ili firma ne mogu da sadrže reči koje ukazuju na ugostiteljski objekat, što je dovelo u zabludu vlasnike objekata.

Naglašava se da otklanjanjem te tehničke greške nastale u završnoj redakturi zakona, imena svojih objekata će morati da menjaju samo oni ugostitelji u čijem se nazivu nalazi više od jedne delatnosti.

Savetnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Aleksandar Denda, kako se dodaje, kazao je da postojeći i novi vlasnici ugostiteljskih objekata neće moći da koriste više naziva delatnosti, kao što je na primer kafe picerija, kafe restoran i druge kombinacije različitih vrsta.

“Moraće da izaberu jednu od pretežnih delatnosti i da je usklade sa Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti koji će biti na snazi od 15. aprila ove godine”, kazao je Denda.

Prema njegovim rečima, na taj način se sprečava dovođenje u zabludu korisnika, podiže kvalitet svakog od ugostiteljskih objekata, sprečava manipulacija da se minimalnim ulaganjima, recimo, u kafe, obavlja i znatno zahtevnija delatnost restorana i pružaoci usluga dovode u neravnopravni položaj.

“U slučaju da imaju više delatnosti sa propisno opremljenim objektima, potrebno je da svaku od delatnosti posebno registruju sa nazivom koji jasno upućuje na delatnost”, precizirao je on.

Ugostitelji su već upozorili da će građani ovim članom zakona biti pogođeni jer više neće znati u koji objekat ulaze – biće neprepoznatljivi i gubi se na ugledu koji su ugostitelji gradili desetinama godina.

Izvor: www.b92.net

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: