Javni poziv za Smart Start program

U skladu sa odredbama Zakona o inovacionoj delatnosti (“Službeni glasnik RS”, br. 129/2021) i odredbama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu (“Službeni glasnik RS”, broj 92/2023) i Programom rasporeda i korišćenja sredstava za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama za 2024. godinu, koji je sastavni deo Zaključka Vlade Republike Srbije 05 Broj: 401-12449/2023 od 25. decembra 2023. godine.

Fond za inovacionu delatnost objavljuje Javni poziv za program Pametni početak

Cilj programa Pametni početak je da pruži podršku svestranim i visoko-motivisanim timovima koji žele da započnu svoje preduzetničke karijere, da validiraju poslovne ideje i demonstriraju korisnost svojih proizvoda/usluga/tehnologija, kroz razvoj prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda (MVP).

Maksimalni iznos finansiranja koji Fond za inovacionu delatnost (dalje u tektu: “Fond”) dodeljuje po pojedinačnom projektu je do RSD 5.400.000,00. Finansiranje dodeljeno od strane Fonda može pokriti maksimum 90% ukupnih odobrenih sredstava projekta (ne uključujući mentorsku podršku). Minimum 10% ukupnog budžeta projekta (ne uključujući mentorsku podršku) mora obezbediti Podnosilac prijave iz drugih privatnih izvora, nezavisno od Fonda, u gotovini. Nefinansijska ulaganja neće biti prihvaćena. Dodatno, svi korisnici Programa će dobiti RSD 600.000,00 dinara dodatnih sredstava koja su opredeljena za mentorsku podršku.

Uslovi učešća

Prihvatljivi Podnosioci prijava:

  • Timovi od 2 do 5 članova, i
  • najmanje 51% članova tima moraju biti rezidenti Republike Srbije
  • najmanje 51% članova tima ne smeju imati udela u bilo kom drugom privrednom društvu u Republici Srbiji.

Svaki pojedinačni član tima može učestvovati samo u jednoj prijavi u okviru aktuelnog javnog poziva bilo kog programa Fonda.

Ukoliko finansiranje bude odobreno, neophodno je da se ispune sledeći uslovi:

  • Podnosioci prijava će morati da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u skladu sa važećim Zakonom o privrednim društvima Srbije.
  • Suosnivači novoosnovanog privrednog društva moraju biti rezidenti Republike Srbije i ne smeju imati udela u bilo kom drugom privrednom društvu u Republici Srbiji.
  • Novoosnovano privredno društvo mora biti u 100% vlasništvu najmanje 51% predloženih članova tima. Procenat vlasništva je deo internog dogovora među članovima tima.
    • Ukoliko se tim sastoji od 2 člana tima, oba predložena člana tima moraju moraju biti suosnivači
    • Ukoliko se tim sastoji od 3 člana, 2 člana tima moraju biti suosnivači.
    • Ukoliko se tim sastoji od 4 ili 5 članova, 3 člana tima moraju biti suosnivači.
  • Zakonski zastupnik novoosnovanog preduzeća mora biti jedan od osnivača preduzeća.

Svaki pojedinačni član tima je ograničen da radi na jednom projektu u implementaciji u okviru bilo kog programa Fonda za inovacionu delatnost. Shodno tome, Prijave u kojima su članovi tima angažovani na drugim projektima u implementaciji bilo kog drugog programa Fonda za inovacionu delatnost, biće diskvalifikovane iz daljeg procesa evaluacije.

Potrebna dokumentacija za prijavu:

  • Popunjene i potpisane Izjave Podnosioca prijave (u PDF formatu);
  • Popunjenog Prijavnog obrasca (u PDF formatu), koji sadrži:
    • Detalje o predloženom rešenju i potencijalnim poljima upotrebe;
    • Kratke biografije članova tima (minimalno 2, a maksimalno 5) koji će biti angažovani na projektu;
    • Pojednostavljen budžet;
    • Video snimak (“elevator pitch”) u maksimalnom trajanju od 3 minuta koji će predstaviti koncept proizvoda/usluge i članove tima.

Napomena: Popunjena dokumentacija Prijave mora biti dostavljena u identičnom vizuelnom i strukturnom formatu i stilu u kome se nalazi na internet stranici Fonda. Bilo koji pokušaj da se modifikuje obrazac Prijave putem otključavanja i/ili menjanja formula ili teksta rezultiraće diskvalifikacijom Prijave iz dalje evaluacije. Podnosiocima prijave je dozvoljeno da koriste opcije stilskog oblikovanja teksta u okviru unapred definisanih tekstualnih okvira u prijavnom obrascu.

Pravila “de minimis” državne pomoći se primenjuju na sredstva koja Korisnik granta dobija od Fonda kroz ovaj Program u skladu sa Pravilnikom Fonda o pravilima za dodelu državne pomoći.

Trajanje projekta u okviru programa Pametni početak može biti minimum šest (6), a najviše devet (9) meseci.

Fond će razmotriti finansiranje projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora. Ipak, ovaj program je usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije u Srbiji, koja se fokusira na četiri prioritetna domena:

  1. Hrana za budućnost;
  2. Informaciono-komunikacione tehnologije (uključujući poseban fokus na veštačku inteligenciju, kako je to predviđeno  Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020-2025);
  3. Mašine i proizvodni procesi budućnosti;
  4. Kreativne industrije.

Najmanje 50% raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv biće opredeljeno za Prijave iz gore navedenih prioritetnih domena, ukoliko bude dostupno dovoljno kvalitetnih Prijava.

Prijave će biti ocenjivane na osnovu sledećih kriterijuma:

  1. Korisnost i konkurentska prednost predloženog rešenja
  2. Tržišni potencijal
  3. Kompetentnost tima

Samo Prijave koje ispunjavaju gore navedne kriterijume će biti uzete u razmatranje.

Tim može da dostavi samo jednu Prijavu u okviru ovog Javnog poziva. Nekompletne Prijave, kao i Prijave koje se ne dostave do krajnjeg roka za podnošenje Prijava neće se uzimati u razmatranje.

Da bi se Prijava uzela u razmatranje i bila procenjena, potrebno je da bude dostavljena, u elektronskoj formi putem portala Fonda.

Zbog međunarodnog procesa evaluacije, podnešena Prijava mora biti na engleskom jeziku.

Dodatni detalji u vezi sa procesom prijavljivanja i procene podnetih prijava nalaze se u Priručniku programa, koji je dostupan na stranici dokumentacija.

Rok za podnošenje prijava: 16. decembar 2024. godine, do 12 časova (podne).

Prijavite se putem linka

Kontakt: smartstart@inovacionifond.rs

Izvor: Fond za inovacionu delatnost

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: