Ističe rok za dostavljanje dokumentacije uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj

Obaveštavamo sva matična pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja (KGFI) da u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, ističe rok za dostavljanje dokumentacije uz taj izveštaj, koja je propisana članom 45. Zakona o računovodstvu.

Propisana dokumentacija se uz javno objavljen potpun i računski tačan KGFI dostavlja kreiranjem zahteva “Dokumentacija uz KGFI“, a ukoliko su vršene izmene u odnosu na taj izveštaj, putem novog zahteva “Korigovani KGFI sa dokumentacijom“.

Matična pravna lica čiji je KGFI javno objavljen kao nepotpun i računski netačan, ili za koje je javno objavljena informacija da izveštaj ne može biti objavljen usled neplaćene naknade, mogu ponovo da dostave KGFI zajedno sa dokumentacijom, putem zahteva “KGFI i dokumentacija”. Pored njih, i matična pravna lica koja do 1. avgusta ne dostave KGFI, svoju zakonsku obavezu dostavljanja tog izveštaja mogu naknadno da izvrše jedino dostavljanjem istovremeno sa dokumentacijom, putem navedenog zahteva.

Podnošenje navedenih zahteva je moguće i po isteku zakonskog roka, a najkasnije do kraja 2022. godine, u kom slučaju je neophodno, usled neblagovremenog dostavljanja, platiti dodatnu naknadu u iznosu od 3.000 dinara.

Detaljne informacije o podnošenju navedenih vrsta zahteva obveznici mogu pročitati na internet stranici Agencije, u okviru Registra finansijskih izveštaja. Za rešavanje konkretnih pitanja, obveznici se mogu obratiti na sledeće mejl adrese:

  • finizvestaji@apr.gov.rs za dodatna pitanja i objašnjenja u vezi sa dostavljanjem zahteva;
  • sd@apr.gov.rs – radi rešavanja pitanja u vezi sa primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, pristupa istom ili problema u vezi sa potpisivanjem zahteva, odnosno dokumentacije;
  • obveznicifi@apr.gov.rs – radi ažuriranja statusnih podataka ili podataka o zakonskom zastupniku.

Izvor: Agencija za privredne registre

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: