Elektronsko plaćanje naknada za obradu finansijskih izveštaja

Agencija za privredne registre objavila je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 31. januara 2017. godine, sledeću vest:

Uvedeno elektronsko plaćanje platnim karticama naknada za obradu finansijskih izveštaja

Privredna društva, preduzetnici, ali i ostala pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre ubuduće će naknadu za uslugu obrade i objavljivanja elektronskih finansijskih izveštaja moći da plate preko interneta platnom karticom (e-commerce).

Povodom uvođenja ovog novog elektronskog servisa, Agenciju je posetila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić koja je tom prilikom izjavila da smo uvođenjem elektronskog plaćanja naknade za uslugu obrade finansijskih izveštaja dobili prvi pozitivan primer kako je jedna javna agencija, kao poseban oblik državnog organa, sa poslovnim računom u Upravi za trezor, uspela da uvede plaćanje platnim karticama, bez obaveze otvaranja računa u nekoj poslovnoj banci. Ona je istakla da se preko portala e-Uprave usluge sada plaćaju elektronskim bankarstvom, ali da će biti razmotrene mogućnosti da se APR-ov model, primenjen na privredu, proširi i na druge državne organe.

Direktor APR-a Zvonko Obradović upoznao je predstavnike medija sa informacijom da se elektronsko plaćanje u APR-u može izvršiti bilo kojom vrstom platne kartice (Mastercard/Maestro i Visa/Visa electron), kao i da će građani plaćati proviziju na ovu uslugu u iznosu od 50 dinara za naknade do 2.500 dinara, a 2 % za iznose veće od 2.500 dinara.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana u postupku javne nabavke maja 2016. godine, na osnovu kriterijuma najniže provizije i najkraćeg vremena za transakciju uplate.

Prethodnih godina, naknade za obradu finansijskih izveštaja mogle su se plaćati e-bankarstvom ili preko uplatnica, ali je postojao problem povezivanja elektronski podnetih finansijskih izveštaja sa dokazom o uplaćenoj naknadi. Sa ovim rešenjem, uplaćene naknade biće automatski povezane sa konkretnim finansijskim izveštajem koji je predmet obrade.

Aplikaciji za elektronsko plaćanje pristupaće se preko Posebnog informacionog sistema Agencije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2016. godinu.

APR-ova aplikacija za potpisivanje kvalifikovanim elektronskim sertifikatima je ove godine unapređena uvođenjem jedinstvenog softvera usaglašenog sa eIDAS standardima (eIDAS Regulation) koji se primenjuju u Evropskoj uniji što bi trebalo da ukloni probleme na strani korisnika prouzrokovane nejednakim informacionim standardima kod izdatih sertifikata za e-potpisivanje. Aplikacija za elektronsko plaćanje urađena je u saradnji sa Institutom Mihajlo Pupin.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: