Razlike u registraciji preduzetnika, akcionara i DOO

Šta treba da se uradi da bi se registrovalo društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo ili preduzetnička delatnost? U tom smislu postoje bitne razlike, a jedino akcionarsko društvo se za sada ne može registrovati elektronski.

Na Portalu preduzetništva navode da se registracija društva sa ograničenom odgovornošću se obavlja podnošenjem registracione prijave: isključivo elektronski, preko Agencije za privredne registre (APR), za razliku od akcionarskog društva.

Za elektronsko podnošenje prijave neophodan je digitalni potpis, i to za svako lice koje je osnivač.

“Elektronska registracija ima niz prednosti, između ostalog, cena registracije je niža ukoliko se vrši elektronskim putem”, navode na Portalu preduzetništva.

Kada je reč o akcionarskom društvu, pre registracije, potrebno je da akcionari pripreme osnivački akt i overe svoje potpise na njemu kod organa koji je nadležan za overu.

“Akcionari koji osnivaju društvo potpisuju i prvi statut društva. Prilikom osnivanja akcionarskog društva, osnivač/i u zavisnosti od svojih potreba odlučuju da li će upravljanje društvom biti jednodomno ili dvodomno, dok upisane akcije koje se u skladu sa osnivačkim aktom uplaćuju u novcu pre registracije na privremeni račun kod poslovne banke u Srbiji. Pre registracije društva akcionari koji osnivaju društvo dužni su da uplate, odnosno unesu uloge koji predstavljaju najmanje 25 odsto osnovnog kapitala, pri čemu uplaćeni iznos novčanog dela osnovnog kapitala ne može biti niži od iznosa minimalnog osnovnog kapitala koji iznosi 3.000.000 dinara”, navodi portal.

Akcionarsko društvo se za sada ne može registrovati elektronski. Na veb prezentaciji Agencije za privredne registre možete se pogledati spisak dokumentacije, potrebne za osnivanje akcionarskog društva. Korisno je znati da Agencija za privredne registre ne vodi registar akcionara, već je vođenje u nadležnosti Centralnog registra hartija od vrednosti.

Što se tiče registracije preduzetnika, ona se obavlja podnošenjem registracione prijave: elektrinski takođe na veb stranici APR-a. Za elektronsku registraciju neophodan je digitalni potpis. Registracija se može obaviti i lično, u sedištu Agencije za privredne registre u Brankovoj 25 u Beogradu, ili u jednoj od 13 filijala agencije ili određenim opštinskim kancelarijama. Registrovanje se može završiti i poštom, slanjem dokumentacije na adresu: Agencija za privredne registre, Brankova 25, 11000 Beograd, Srbija.

Izvor: biznis.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: