Šta vas Kum može naučiti o poslu

Možda ne pripadate onim ljudima koji znaju bezbroj citata iz domaćih ili stranih filmova. Možda ste deo onih drugih – koji u tome ne vide svrhu, ali isto tako vole da pogledaju dobar film.

Svakako da dobro napisan i sjajno režiran film sa maestralnom podelom uloga – ostavlja utisak na nas gledaoce. Međutim, da li ste nekada pomislili da u svetu “sedme umetnosti” možete pronaći i valjane poslovne savete?

Uzmimo za primer trilogiju “Kum”. Izvanredno delo nastalo iz pera Marija Puza koje je nenadmašni Frensis Ford Kopola pretočio u priču kojoj se milioni gledalaca širom sveta često i rado vraćaju. Prvi deo “Kuma” zaigrao je na “velikom platnu” daleke 1972. godine, ali poslovna načela koja u njemu možemo naći, ako malo zagrebemo ispod površine – važe i danas. Šta tu možemo da naučimo? Bez ideje da promovišemo kriminal, hajde, na trenutak, da zamislimo direktora firme kao “kuma”.

1. Izgradite snažnu bazu.

“Jednog dana, a taj dan možda nikada ne dođe, pozvaću te da učiniš nešto za mene” – Vito Korleone

Kao što Don Vito pažljivo gradi mrežu sopstvenog uticaja, slično bi trebalo da radite i vi. Ljudima oko vas često treba nekakva pomoć a da to nije moguće odmah izmeriti, “naplatiti” ili tražiti kontrauslugu zauzvrat. Tako što ćete im pomoći i učiniti nešto za njih, izgradićete dobre odnose koji, dugoročno, mogu doneti kvalitetan reciprocitet. Partnerstva koja izgrade vreme, poverenje i zajednička korist, čvršća su i vrednija od drugih.

2. Insistirajte na odgovornosti.

“Šta je s tobom? Mislim da ti je omekšao mozak.” – Vito Korleone

Setite se, čim je Don Vito pokazao slabost prema neprijatelju – pokušali su da ga ubiju. Iako je poslovno okruženje često veoma zahtevno, ne znači da su i posledice tako drastične kao u filmu. Ipak, da biste bili uspešni u poslu, morate biti fokusirani na rezultate i insistirati na odgovornosti vaših saradnika. To ne znači da u poslu nema mesta saosećanju ili strpljenju, ali ako imate neodgovorne ljude oko sebe, na kraju će vam se to “obiti o glavu”, jer će, neminovno, uticati na vaš ukupni rezultat. Budite britki, iako je ponekad teško.

3. Ne unosite emocije.

“Nije lično, Soni. To je samo posao.” – Majkl Korleone

Kada je Santino Korleone odreagovao impulsivno, to ga je koštalo glave. Ipak, ako niste spremni da se ozbiljno nadmećete sa drugima, možda ne bi trebalo ni da se bavite biznisom. Morate biti spremni da hladne glave povlačite poteze koji vam se možda i neće svideti. Lepo je i važno poštovati konkurenciju, ali treba biti i “hladnokrvni ubica” kada vidite mogućnost da se izdignete iznad njih. Tu nema mesta egu i emociji. Ako možete da eliminišete konkurenciju – ne propustite šansu. Igrate da biste pobedili, zar ne?

4. Budite odlučni.

U “Kumu” ima šokantnih momenata poput ubistava članova porodice. Međutim, ono što se tu mora poštovati je donova odlučnost. On povlači prave, neophodne poteze, i to u pravo vreme. Nemojte se libiti da “presečete” kada je neophodno, a trudite se da ohrabrite i članove vašeg tima da razmišljaju slično. U poslu nema mesta oklevanju, jer ono vodi ka propuštenim šansama.

5. Provodite vreme sa svojom porodicom.

“Da li provodiš vreme sa svojom porodicom? Zato što muškarac koji ne provodi vreme sa porodicom – nikada ne može biti pravi muškarac.” – Vito Korleone

Ne, nije pitanje, ne fali znak interpunkcije. Ovo je još jedan dobronamerni savet. Stalna jurnjava za poslom i projektima će vas, na duže staze, iscrpeti, a život će proći pored vas. Vreme koje ulažete u vašu porodičnu bazu i prijatelje, može vam pomoći da budete odlučniji i održite fokus. S vremena na vreme, setite se zbog koga radite to što radite i kakvi su vam motivi. Naravno, danas je teško pomiriti potpunu predanost poslu i porodični život, pogotovo kada upravljate preduzećem. Ipak, potrudite se da uz dobru organizaciju, delegaciju i moderne tehnologije, ostavite dovoljno vremena za vaše najdraže. Ako ikako možete, poslovne brige i probleme “ostavite na otiraču” ispred vrata.

Autor: Miloš Maksimović

Izvor: mojafirma.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: