Rezultati poreskih kontrola za prvi kvartal 2017. godine

Nadležni su ove godine objavili rat sivoj ekonomiji, a to znači da su inspektori Poreske uprave manje u kancelariji a više na terenu.


poreske kontrolePodaci kontrola Poreske uprave za prvi kvartal ove godine govore da rezultata i te kako ima: u državnu kasu se slilo blizu četiri milijarde dinara više nego što su obveznici bili spremni sami da uplate.

U prvom kvartalu ove godine širom Srbije je obavljeno 5.063 kontrole. U 3.159 slučajeva kontrolisani su obračuni javnih prihoda, odnosno da li obveznici redovno uplaćuju poreze i doprinose i izdaju fiskalne račune. Poreznici su kod 1.147 obveznika, ili 36,31 odsto, konstatovali nepravilnosti. Za sve njih podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. Bez tih kontrola državna kasa bila bi oštećena za 3.977.614.367 dinara.

Nisu samo legalni biznisi uskraćivali državi ono što joj pripada. Poreski inspektori su prilikom kontrola otkrili 37 onih koji su obavljali delatnosti koje nisu prijavljene. Prekršioci su tako izbegli da plate poreske obaveze od 18.327.460 dinara. To, po svoj prilici, neće biti sve jer je u toku kontrola još njih 17.

Do aprila, prema podacima PU izvršena je i kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kod 1.762 poreska obveznika na teritoriji Srbije pri čemu je vršena i provera radnopravnog statusa angažovanih radnika.

“U 649 objekata ili 36,83 odsto utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti. Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 590 objekata ili 33,48 odsto”, ističu u PU.

Pod lupom poreznika su već poduže i benzinske stanice pa ni prethodna tri meseca nisu bila izuzetak. Poreski inspektori posetili su 66 benzinskih pumpi širom Srbije, a nepravilnosti su utvrđene na 26. Reč je o tome da su prodavci uglavnom zaboravljali da izdaju fiskalne račune pa će tih 26 benzinskih stanica dobiti meru privremene zabrane rada, a vozači će morati gorivo da natoče na nekoj drugoj.

Za sve prekšioce mera privremene zabrane rada iziriče se u trajanju od najduže 60 dana.

Pojačane kontrole su se tokom prvog tromesečja odvijale i u Vojvodini. Tradicija je da se na tom području poreski propisi malo više poštuju nego u drugim delovima zemlje, a i ove godine je bilo tako. Prilikom kontrola na teritoriji pokrajine mera zabrane rada za određeni period izrečena je za 161 obveznika, od kojih je u Novom Sadu 46. Računica pokazuje da je to manje od trećine kontrolisanih u celoj republici. Prekršaji su bili isti – poreznici su otkrili neprijavljene radnike ili nisu izdavani fiskalni računi.

Sledeći izveštaj Poreske uprave stiže kada se završi drugi kvartal, odnosno početkom jula. Biće zanimljivo uporediti podatke i videti koliko su građani tokom prva tri meseca ove godine bili desna ruka inspektora. Naime, nagradna igra „Uzmira račun i pobedi” je završena, a sledeći ciklus najavljuje se za jesen. Iz Poreske uprave Srbije najavljuju da će nastaviti kontrole jer, kako kažu, pojačane kontrole su najbolji način da se smanji siva ekonomija i istovremeno podigne svest o neophodnosti poštovanja poreskih propisa.

D. Vujošević

Izvor: dnevnik.rs | 17.04.2017.
Originalni naslov:
Inspektori „zaradili” oko četiri milijarde

POVEZANE VESTI:

Inspektorat za rad sproveo kontrolu rada “na crno”

Poreska uprava kontroliše poslovanje benzinskih stanica

Povećana naplata javnih prihoda u 2016. godini

Utaja poreza prilikom uvoza i distribucije auto-delova

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: