Regionalni portal privrednih registara

Agencija za privredne registre objavila je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 14. decembra 2017. godine, sledeću vest:

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Centralnim registrom Republike Makedonije (CRRM), u Agenciji za privredne registre (APR) danas je počela dvodnevna radionica “Regionalni portal privrednih registara” na kojoj učestvuju predstavnici iz registarskih institucija Albanije, Bosne i Hecegovine (Federacija BIH i Republika Srpska), Makedonije, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.

Radionicu je otvorio Frenklin Stivs (Franklin Steves), viši savetnik EBRD-a, iz Londona, koji je ukazao da ovim projektom EBRD pruža snažnu podršku regionalnom povezivanju i prekograničnoj saradnji. Pomoćnik ministra privrede Dušan Vučković istakao je važnost povezivanja i međusobne saradnje između registarskih institucija u regionu, dok je Marija Boškovska-Jankovski, direktorka makedonskog Centralnog registra izrazila zadovoljstvo zbog toga što je, posle višemesečne plodne saradnje, uspostavljen zajednički portal koji će doprineti unapređenju poslovne klime Makedonije i Srbije.

Zvonko Obradović, direktor srpske Agencije za privredne registre, naglasio je da registarski organi koji vode dragocene baze podataka tek međusobnim povezivanjem mogu da pruže dodatnu vrednost za privrednike i ostale korisnike kojima će, u budućem periodu, biti ponuđeni novi servisi i usluge sa podacima i iz drugih nacionalnih registara, kako se oni budu priključivali na portal.

Učesnicima radionice predstavljena je demo verzija Regionalnog portala Srbije i Makedonije, dok će već početkom iduće godine privrednicima biti dostupni kombinovani servisi i usluge sa uporednim poslovnim podacima i informacijama o registrovanim vlasnicima, kompanijama i njihovim finansijskim pokazateljima, sa mikro i makro izveštajima i analizama koje obuhvataju podatke i grafičke prikaze za vremenski period od 3 godine. Svi servisi i usluge biće dostupni na tri jezika (engleski, makedonski i srpski), uz naručivanje i plaćanje usluga i servisa on-lajn.

Projekat „Razvoj regionalnog portala privrednih registara za Srbiju i Makedoniju”, u skladu sa Memorandumom o razumevanju Evropske banke za obnovu i razvoj i Vlade Republike Srbije, kofinansira i administrira EBRD, do jula 2018. godine, nakon čega će portal nastaviti sa radom kao samoodrživi projekat.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: