Pokloni deci zaposlenih za Novu godinu i Božić

Nova godinaPoslodavac može deci zaposlenih, pastorku ili usvojeniku, do 15 godina starosti, obezbediti poklon za Novu godinu i Božić. Ako je vrednost poklona manja od neopореzivog iznosa po jednom detetu, davanje je neoporezivo. Na davanja preko neoporezivog iznosa kao i davanja deci strarijoj od 15 godina plaćaju se porezi i doprinosi kao na zarade, preko 60%.

Neoporezivi iznos se odnosi na kalendarsku godinu. Ona pravna lica i preduzetnici koji u tekućoj godini nisu vršili davanja po tom osnovu, mogu pre 31.12. imati takav izdatak i on će teretiti troškove tekuće godine. Ako se davanja vrše posle 1. januara izdatak je trošak naredne godine.
Neoporezivi iznos za period 1. februara 2018. do 31. januara 2019. iznosi 9.592,00 dinara po detetu.

Davanje ovog poklona može biti u bilo kojoj vrsti robe (slatkiši, garderoba, …), a može biti i u novcu.

Poreska olakšica se ne odnosi na preduzetnike (osnivače, vlasnike radnji) kao niti na ovlašćena lica u preduzećima koja nisu zasnovala radni odnos. Drugim rečima, olakšica se odnosi na zaposlene tj. one koji imaju zaključen ugovor o radu, odnosno njihovu decu, pastorke ili usvojenike.

Ako poslodavac ima bilo kakvih nedoumica po pitanju starosti dece ili po pitanju roditeljstva, treba zahtevati od zaposlenih da mu za svoju decu dostave kopije izvoda iz matičnih knjiga rođenih, ako to već nisu učinili prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu jer ove kategorije dece imaju pravo na zdravstvenu zaštitu na osnovu zaposlenja svog roditelja.

Na stranici sajta Obrasci možete naći obrazac Odluke o novogodišnjim poklonima.
(kategorija KADROVSKA – pa podkategorija OBRASCI IZ PODRUČJA RADNIH ODNOSA)

 

Autor: AKTIVA sistem

Comments