Nova internet prezentacija Narodne banke Srbije posvećena instant plaćanjima

Narodna banka Srbije pokrenula je danas novu internet prezentaciju – IPS (Instant plaćanja Srbije), na stranici https://ips.nbs.rs. Nova internet prezentacija predstavlja svojevrstan vodič kroz sve pojedinosti u vezi sa instant plaćanjima, najbržem, najsigurnijem i najsavremenijem načinu plaćanja.

Korisnicima internet prezentacije na raspolaganju su informacije o osnovnim karakteristikama i prednostima koje instant plaćanja pružaju, pregled učesnika u instant plaćanjima, pregled usluga koje banke nude u vezi sa instant plaćanjima, kao i pregled fizičkih i internet prodajnih mesta na kojima je moguće platiti na ovaj način. Na internet prezentaciji mogu se pronaći i detaljne informacije o funkcijama “IPS pokaži”, “IPS skeniraj”, “IPS plaćanja na internet prodajnom mestu”, “NBS IPS QR kôd – plaćanje računa”, kao i drugim načinima instant plaćanja.

Posebna stranica na sajtu posvećena je trgovcima – navedene su korisne smernice u vezi s mogućnošću instant plaćanja na fizičkim i internet prodajnim mestima. Niski troškovi obrade transakcija i cenovna politika Narodne banke Srbije treba da podstaknu i one trgovce koji imaju niske marže i nisku prosečnu vrednost transakcije da svojim kupcima omoguće ovu vrstu plaćanja.

Podsećamo na to da je Narodna banka Srbije omogućila svim privrednim subjektima da na jednostavan način kreiraju (generišu) NBS IPS QR kôd – popunjavanjem polja s traženim informacijama i da tehnički provere ispravnost već pripremljenih IPS QR kodova za račune/fakture putem servisa Narodne banke Srbije – Generator/Validator.

Na stranici Statistika dat je pregled istaknutih pokazatelja rada IPS NBS sistema od početka njegovog rada, tj. od oktobra 2018. godine.

Aktuelnosti i novine u vezi sa instant plaćanjima objavljuju se na stranici Vesti, a dodatne informacije o instant plaćanjima dostupne su na stranici Više o IPS plaćanjima i Često postavljana pitanja.

Izvor: Narodna banka Srbije

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: