Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Mogao je proračunati kretanje nebeskih tela, ali ne i ljudsko ludilo(postavljeno 26. aprila 2017. godine)
Iako je bio jedan od najpametnijih ljudi u istoriji civilizacije, poznati fizičar Isak Njutn nije bio baš pametan investitor.pametni investitor O tome dosta slikovito svedoči anegdota o njegovom ulaganju u firmu South Sea, što mu se prilično bolno odrazilo na finansijsko stanje.

Naime, Njutn je u proleće 1720. imao deonice te kompanije. Nakon nekog vremena ih je prodao, ostvario dobit od sto odsto i zaradio 7 hiljada funti. Međutim, nekoliko meseci kasnije, u zamahu entuzijazma na tržištu, ponovo je kupio deonice te firme, no po znatno većoj ceni. Nakon nekog vremena krenuo je strmoglavi pad vrednosti i Njutn je izgubio 20 hiljada funti, što bi danas bila svota od oko 3 miliona dolara.

Njutn je navodno tada, podstaknut nepredvidljim kretanjima na berzi, promrmljao kako je "mogao izračunati kretanja nebeskih tela, ali ne i ludilo naroda". Ova interesantna anegdota objavljena je u knjizi Pametni investitor, a napisao ju je jedan od koautora knjige Jason Zveig.

Za Njutna se sigurno ne može reći da je bio neinteligentna osoba. Njegova dostignuća na području fizike su zaista velika, no ova mala epizoda pokazuje da nije bio baš pametan ulagač iz jednostavnog razloga - dozvolio je da emocije zavladaju njime. Kako je to Bendžamin Gram napisao u knjizi Pametni investitor: "Zaista, glavni problem investitora - pa čak i njegov najgori neprijatelj je verovatno on sam sebi ."


Izvor: b92.net | 22.04.2017.
Originalni naslov:
Kako je genije Njutn izgubio milione na berzi


Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal