Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

MP3 format odlazi u istoriju(postavljeno 18. maja 2017. godine)
Digitalni audio format koji je promenio način slušanja muzike u svetu zvanično je mrtav - MP3 odlazi u istoriju. Format je i doslovno proglašen mrtvim i to ne od analitičara, novinara ili korisnika, nego od onih koji su ga i stvorili.mp3 Nemački Fraunhofer Institut, koji je 1995. godine lansirao novi format tonskog / muzičkog fajla, na svom sajtu je objavio da je sve što je u vezi sa MP3 formatom ugašeno. Povratka nema, MP3 je i službeno napušten od strane razvojnog tima koji je sve ove godine stajao iza njega.

Upotreba MP3 formata neće prestati, kada su krajnji korisnici u pitanju, ali će vremenom i sa njihove strane biti zaboravljen. Razlog njegovog kraja je jednostavan. Objašnjenje je dao direktor odeljenja koje je u Fraunhofer Institutu radilo na MP3 formatu Bernhard Gril:

"Postoji bolji i kvalitetniji format. To je AAC ili Advanced Audio Coding format, koji je praktično postao standard kada je u pitanju digitalni muzički zapis ili muzička video podloga, bilo da govorimo o računarima ili mobilnim uređajima". Prema njegovim rečima, AAC je u odnosu na MP3 "ima mnogo bolji učinak i daleko veću funkcionalnost".

Zanimljivo je da je Fraunhofer Institut pomogao u razvoju AAC formata i njegovom unapređenju do nivoa na kome je danas, pa bi se moglo zaključiti da su nemački programeri i Fraunhofer Institut zapravo kumovali celoj situaciji.

Svoje zlatne trenutke MP3 format je doživeo krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. MP3 je tada postao standard, a dodatno se proširio upravo zahvaljujući iPodu.


Izvor: b92.net | 15.05.2017.
Originalni naslov:
Kraj jedne ere: MP3 je mrtav


Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal