Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Utaja poreza standardna praksa u celom svetu(postavljeno 13. aprila 2017. godine)
Pedeset najvećih kompanija u SAD, među kojim Epl, Majkrosoft i Volmart, sakrile su oko 1.600 milijardi dolara u ofšor poreskim oazama da bi smanjile poreske obaveze.poreski rajevi Organizacija koja se bori protiv siromaštva, Oksfam Amerika, navela je u istraživanju da je iznos skrivenog novca za 2015. povećan za 200 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, prenosi agencija Frans pres. Izveštaj se poziva na podatke objavljene u finansijskim izveštajima samih kompanija.

Iako nije protivzakonito, kompanije "koriste skrivenu mrežu od 1.751 podružnice u poreskim oazama za sklanjanje" zarada van SAD, naveo je Oksfam u studiji objavljenoj uoči godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

"Izbegavanje plaćanja poreza je postala standardna poslovna praksa u celom svetu. Kompanije koje izvrdavaju plaćanje poreza, prevare Ameriku za približno 135 milijardi dolara nenaplaćenih poreskih prihoda svake godine”, kaže viši savetnik u Oksfamu Robi Silverman.

Epl je na vrhu rang-liste sa više od 200 milijardi dolara sklonjenih u ofšor rajevima, a u stopu ga prate "Fajzer laboratorije" sa 193,6 milijardi dolara i Majkrosoftova IT grupa sa 124 milijarde dolara, navodi se u izveštaju.

Američki zakon dozvoljava kompanijama da drže na ofšor lokacijama profite ostvarene u poslovanju u inostranstvu neograničeno vreme, kako bi izbegle poreze na dobit koji su među najvišima u industrijalizovanom svetu.

Iako je korporativna stopa poreza nominalno 35 odsto na saveznom nivou, Oksfam tvrdi da je ovih 50 kompanija imalo nižu efektivnu stopu za gotovo 10 procentnih poena.

Tokom izborne kampanje, američki predsednik Donald Tramp je predložio da se poreska stopa smanji na 15 odsto i da se kompanijama omogući vraćanje gotovine ostavljene po strani uz jednokratni porez od 10 odsto.

Oksfam je kritikovao oba predloga, navodeći da bi rezanje poreza išlo naruku profitabilnim firmama i bogatim akcionarima na račun važnih programa za iskorenjivanje siromaštva.

"Predsednik Tramp je obećao da će popraviti nepravedan politički i privredni sistem, ali će njegove poreske reforme samo dodatno obogatiti moćne korporacije na štetu običnih ljudi i malih preduzeća", smatra Robi Silverman.

"Predsednik i lideri u Kongresu moraju ponovo da razmisle o svojim reformama i da izgrade poreski sistem koji radi za svakoga a ne samo za nekolicinu bogatih", dodao je on, prenosi Frans pres.


Izvor: b92.net | 12.04.2017.
Originalni naslov:
Crna trojka: Njihove milijarde porez videti neće


Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal