Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Obračun pdv-a na konzumaciju hrane u pekari(postavljeno 12. aprila 2017. godine)
Nedoumice više nema – burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto, bilo da ga jedete odmah ili ga nosite kući.konzumacija bureka pdv Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto, pišu Večernje novosti.

Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV–a i to najviše među računovođe.

“Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, burek, kifla, krofna, mleko, mlečni proizvodi oporezuju se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV”, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

“Ukoliko je reč o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuju po posebnoj stopi PDV-a, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda”, dodaju.

U Ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji reguliše ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.

Pitanje obračuna PDV-a na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.


Izvor: b92.net | 12.04.2017.
Originalni naslov:
Burek u papiru nije što i burek u tanjiru?


Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal