Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Inspektorat za rad sproveo kontrolu rada "na crno"(postavljeno 29. marta 2017. godine)
U trodnevnim nadzorima koje je Inspektorat za rad sproveo, otkriveno je da oko 30 odsto zatečenih radnika radi "na crno". Nadzor je sproveden kod poslodavaca koji se bave građevinarstvom, trgovinom, ugostiteljstvom, uslugama, proizvodnjom hleba, peciva i kolača, održavanjem i popravkom motornih vozila.rad na crno Kontrolisano je 760 poslodavaca širom Srbije, posebno u Beogradu i Sremskom upravnom okrugu, a od 2.202 zatečena radnika 675 nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje i nije imalo ugovor o radu.

Radnici "na crno“ otkriveni su kod skoro polovine kontrolisanih poslodavaca (kod njih 347), a najdrastičniji primeri utvrđeni su u Šapcu, gde je kod jednog poslodavca od 17 angažovanih radnika, čak 16 bilo neprijavljeno, i u Čoki gde je na jednom mestu od 15 zatečenih, 14 radilo „na crno“.

Jedan poslodavac u Novom Pazaru nije prijavio 13 od 15 radnika. Kod poslodavca u Beogradu od 10 angažovanih devet je bilo neprijavljeno. Kod jednog u Somboru od 17 radnika takođe devet „na crno“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Kod poslodavca u Sjenici šest od sedam zatečenih radnika je bilo neprijavljeno, a u Inđiji 19 od 36. Kod dva poslodavca u Kragujevcu svi radnici (po pet) su radili „na crno“, a kod drugog u Sjenici pet od 10 zatečenih.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 125 prekršajnih prijava, izdali 11 prekršajnih naloga i doneli su 167 rešenja.

Inspekcijskim nadzorima su otkrivena i 24 neregistrovana subjekta, koji su se bavili trgovinom, građevinarstvom, ugostiteljstvom, frizerskim uslugama, održavanjem i popravkom motornih vozila, otkupom sekundarnih sirovina, taksi prevozom, proizvodnjom građevinskog materijala i poljoprivredom.

Inspektori su doneli 24 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.


Izvor: b92.net | 28.03.2017.
Originalni naslov:
Kod polovine poslodavaca radi se "na crno"


Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal