Meni
Meni
  • Srpski
  • Deutsch
  • English

Poresko savetovanje
Knjigovodstvena agencija
Osnivanje preduzeća i radnji

Pronaći ćemo put
ili ćemo ga stvoriti.
Hannibal

Krivične prijave za utaju poreza, pranje novca i privredni kriminal(objavljeno 2. marta 2017. godine)

Poreska uprava je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 1. marta 2017. godine, objavila sledeću vest:


Oštetili budžet Republike Srbije za 7 miliona dinara

U koordiniranoj akciji Poreske uprave Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, proveravan je rad četiri privredna subjekta iz Novog Sada zbog sumnje da su oštetili budžet Republike Srbije za oko 7 miliona dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 4,5 miliona dinara.

Protiv osam lica su podnete krivične prijave, a šestorici od njih određena je mera zadržavanja do 48 sati.

Svi oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zatim zloupotrebu položaja odgovornog lica, kao i poresku utaju i pranje novca.

Odgovorna lica prirednih subjekata su osnovala dva ,,peračka preduzeća“ kako bi za potrebe određenih privrednih subjekata sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na osnovu tako sačinjene lažne dokumentacije, bez pravnog osnova, vršene su uplate novčanih sredstava na račune „peračkih“ preduzeća. Novac je zatim, vraćen u gotovini uplatiocima, uz zadržavanje provizije od oko 10%.

Postoje osnovi sumnje da su neosnovanim korišćenjem PDV-a iz lažnih računa „peračkih“ preduzeća i isplatom prihoda bez plaćanja poreskih obaveza, vlasnici privrednih subjekata izvršili krivično delo poreske utaje u iznosu od oko 7 miliona dinara, a osnivači „peračkih“ preduzeća i njihovi pomagači krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, ostvarivši pri tom protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 4,5 miliona dinara.


Novac Porezi nisu dobrovoljna kategorija, plaćate ih jer morate.
Mi tražimo načine da platite manje, u skladu sa propisima.

Pronaći ćemo put ili ćemo ga stvoriti.     Hannibal